Espressomaskiner.se
Espresso

En värld av Espresso och Espressomaskiner

Kaffet är i dag en stor del av vår kultur. Men kaffe innebär inte längre nödvändigtvis en kopp svart bryggkaffe, med en eventuell sockerbit och mjölkslurk som krydda. Med espresson har kaffekulturen som vi känner den revolutionerats med otaliga variationsmöjligheter för kaffedrickaren. Espresson är lika mycket en dryckeskultur som det är en konstform och den står som bas i alla våra älskade kaffedrinkar.

Många privatpersoner och småföretag införskaffar egna espressomaskiner för att experimentera fram sin ultimata kaffeshot, eller för att ha tillgång till «finkaffe» på jobbet. Mycket pengar och tid investeras i dessa maskiner och har man en gång frälsts av sin egen perfekta espresso så är sannolikheten mycket liten att man någonsin slutar brygga. Folk nöjer sig inte längre med en kopp svart.

För att bli barista krävs utbildning och erfarenhet, den perfekta kaffedrinken är inte något man lär sig på en timme eller två utan är en kunskap som man kan sträva efter att förvärva under en hel livstid. Man kan till och med tävla i kaffe, men då bör man ha lång erfarenhet bakom sig, allt från kaffebönans ursprung till hur mjölkskummet ligger designat på toppen av cappuccinon är där av yttersta vikt – ja, och alla steg däremellan naturligtvis.

Kaffets Historia
En kort tillbakablick på kaffets roll från vår tideräknings början och fram till idag.
Espresso
Många människor blir lyriska av en lyckad kopp espresso och lyckas espresson en gång frälsa en så är man oftast fast för evigt.
Espressomaskiner
Det finns olika typer av espressomaskiner, vad som passar bäst till vilken situation beror mycket på den som ska tillaga espresson, dvs du eller din barista.
Helautomatisk Espressomaskin
Med en enkel knapptryckning mals kaffebönorna, pressas kaffet ner i filtret och bryggs espresson som sedan strålar ner i espressokoppen.
Halvautomatisk Espressomaskin
En halvautomatisk espressomaskin ger dig lite mer att göra än en helautomatisk.
Pistongmaskin
Pistongmaskiner kräver än mer av sin ägare än den halvautomatiska maskinen men ger samtidigt större frihet och fler möjligheter.
Mokabryggare
Mokabryggaren brygger inte riktig espresso utan mer en typ av vanligt bryggkaffe, eller moka, som det kallas.
Podmaskin
Podmaskinen är väldigt enkel att använda tack vare de fördoserade, förpaketerade och förpressade små paketen med kaffe.
Att Brygga en Espresso
En espresso fungerar för många som en liten energiinjektion som gör att man piggnar till, för andra är den ett konstverk för smaksinnena.
Espressodrinkar
Det finns en hel värld av olika recept på kaffedrinkar med espresso som bas. Här finner du ett par stycken.
Tillbehör
Tillbehören som gör din espresso bättre.
Böcker om Espresso och Espressomaskiner
Vill du läsa och lära dig ännu mer om espresso och kaffe?
Espresso och Kaffe Länkar
Länkar till de bästa espresso- och kaffe- sidorna på nätet.